24/04/2023
Peter Desmyttere
Nieuws

10 videomarketing tips

Het gebruik van video is in moderne marketing niet meer weg te denken. Het bewijs? In 2022 was het aandeel van video in de totale content distributie op internet maar liefst 82%. De oorzaken? Social media algoritmes favoriseren video ontzettend én bewegend beeld zorgt voor een trigger in onze hersenen die ons langer doet kijken. Het gebruik van video wordt door KMO’s dus schromelijk onderschat. Misschien omdat de drempel om met video te beginnen volgens hen te hoog ligt? Net om die weg te nemen schreef ik dit artikel met concrete videomarketing tips en had ik een interview met een videomarketing expert.

Andere platformen verkiezen video boven statisch beeld. Dat is logisch want een video doet mensen langer op hun platformen blijven. Behalve LinkedIn straft af op slechte video. Waarom? B2B platform wordt meer op groot scherm bekeken en verticale video ziet er niet mooi uit. Professionele insteek blijft daar belangrijker.  

Verhouding tussen geschreven content, fotografie en videografie. Hangt af van je doelgroep. Wat zoeken ze? Emotie, connectie, persoonlijkheid kan in video adhv storytelling. Video op een website is vaak aanvullend aan geschreven content voor SEO.  

Tip 1. Vergeet de bedrijfsfilm, ga voor snackable video

Doet videomarketing je vooral denken aan de vroeger veel gebruikte bedrijfsfilm? Vergeet die gedachte dan maar. Die goeie ouwe bedrijfsfilm maakte de fout om vooral te vertellen wat je bedrijf je doet, terwijl klanten en prospects vandaag vooral willen weten waarvoor je staat. De bedrijfsfilm van vroeger was ook steevast te lang en te saai. Nu hoort video thuis onder de noemer ‘snackable content’, snel geconsumeerde content. Video is vandaag vooral kort en authentiek. Ze wordt voor snelle consumptie gemaakt, niet voor de eeuwigheid.

Tip 2. Zet je schroom opzij

Behalve acteurs en influencers is er niemand die zichzelf graag ziet en hoort op video. Ga jezelf dus niet nodeloos analyseren op video want dat doen je klanten en prospects ook niet. Die zien en horen jou net zoals je in het echt bent. Mensen willen mensen zien in video, je komt er dus heus niet vanaf met enkel productvideo’s. Mijn advies: doe het gewoon. Begin eraan en wordt er door vallen en opstaan beter in. Krijg je leuke commentaren en bevestiging op je videoboodschap? Dan is de motivatie om verder te doen nog meer aanwezig.

Tip 3. Experimenteer met verschillende soorten video

Er is voor jouw specifieke situatie nooit één type video die je volledige video contentstrategie kan afdekken. Een prospect heeft behoefte aan andere videocontent dan een bestaande klant. Die eerste is wellicht geïnteresseerd in een brand video die meer duiding geeft over de toegevoegde waarde van je bedrijf. Op basis van een sterk merkverhaal, een wervende missie en een duidelijke oplossing voor een concreet probleem zal die prospect verder stappen richting je bedrijf zetten. In die fase zullen productvideo’s, promovideo’s of videotestimonials de klant helemaal over de streep trekken. Eenmaal je prospect klant geworden is kan je ook weer video inzetten, bv. onder de vorm van explainer video’s. Een laatste type video die KMO’s kunnen inzetten zijn vacaturevideo's, bedoeld om kandidaten op een creatieve en onderscheidende manier aan te trekken.  

Tip 4. Mensen willen mensen zien in video

Video’s waar mensen in voorkomen zijn zoveel leuker om te bekijken dan andere type’s video. Zo weegt je beste salesverhaal op je website niet op tegen één videotestimonial van een tevreden klant. “Maar dat wil mijn klant niet”, hoor ik je denken. Denk anders: geen enkele klant zal het komen vragen, maar als het goed wordt gebracht zullen heel wat klanten graag meewerken. Laat ze vooraf even zien hoe een videotestimonial eruit ziet, dat helpt. Bezorgt de klant een leuke quote, maar staat die niet te trappelen voor een videotestimonial? Gebruik dan een montage van foto’s waar je een voice-over en de quotes van de klant over monteert.

Tip 5. Start eenvoudig

Een moderne smartphone en gratis montagesoftware is voldoende om je eerste video’s op te nemen. Ga er gewoon voor. Begin met enkele video’s die je thuis of op kantoor maakt, vooraleer je klanten of andere contacten bij je videomarketing betrekt. In een latere fase kan je een cursus videografie of een opleiding ‘Filmen en monteren’ met je smartphone’ volgen. Pas dan komt beter materiaal aan bod, zoals een professionele (video)camera, een microfoon of uitgebreider montagesoftware. Video monteren is veel uitdagender dan video opnamen, je zal hier langer over doen om het onder de knie te krijgen. Eenvoudige montagesoftware als Canva of CapCut is in het begin meer aangewezen dan professioneler montagestoftware als iMovie of AdobeRush. 

Tip 6. Integreer andere content in je video’s

Bij het monteren hoeft een video helemaal niet volledig te bestaan uit video’s. Je kan ook schema’s, foto’s, afbeeldingen, quotes, animaties, … in de video verwerken. Op die manier leg je de lat voor jezelf wat lager omdat die content eenvoudig beschikbaar is. Bovendien maakt ze je video afwisselender en kan je de kijker meer triggers bieden. Ook belangrijk: sluit elke video af met een call-to-action. Geef je kijker één of meerdere keuzes om iets te doen met de boodschap uit de video. 

Tip 7. Plaats je video op verschillende kanalen

Een belangrijk platform bij videomarketing is een account op een videoplatform als YouTube of Vimeo. Van hieruit kan je aan de hand van een zogenaamde ‘embed code’ je video op je website plaatsen. Is je video enkel bestemd voor posts of stories op social media? Post dan bijvoorbeeld op LinkedIn een integrale testimonial van een tevreden klant, zet een korte teaser hiervoor op Instagram en bundel op je website de video met geschreven content en aanvullende foto’s of afbeeldingen. 

Tip 8. Maak een video planning en plan videodagen

Influencers zijn elke dag met video bezig en videomarketing professionals hebben er hun beroep van gemaakt. In een onderneming is die attitude er echter niet. Je kunt niet om de zoveel dagen een automatische reflex hebben om video te maken, dat lukt geen enkele niet-professional. Ga daarom eerst denken, dan doen. Maak een video planning voor de komende weken tot maanden. Probeer dan video’s in één dag op te nemen zodat je in een flow kunt opnemen en monteren. Alleen door planmatig te werken zal je het blijven volhouden.  

Tip 9. Waak over het formaat van je video

Video wordt in verschillende formaten (liggend, staand en vierkant) aangeboden op websites en social media. Het type platform en de informatiedrager is daarbij cruciaal voor de keuze van het formaat. Zo zal TikTok quasi altijd op een smartphone worden bekeken, hier vind je vooral verticale video’s. LinkedIn daarentegen is een professioneel sociaal netwerk dat vaak op kantoor en op een PC wordt bekeken, hier vind je vooral horizontale video’s. Maar de theorie beperkt zich niet hiertoe, er zijn tal van varianten en scenario’s. Wil je niet verdwalen in de wirwar van formaten en platformen? Ga dan simpelweg voor een vierkant formaat.

Tip 10. Gebruik video om te informeren, niet om te verkopen

In tip 6 gaf ik het advies om je video af te sluiten met een commerciële oproep, een zogenaamde call-to-action. Dat is een perfect moment om commercieel te zijn. Maak echter niet de fout om je video vol te stoppen met commerciële boodschappen want daar kapt je kijker op af. Mensen consumeren video om zich te amuseren of om zich te informeren. Wat dat laatste betreft: het is een gouden zet om alle veelgestelde vragen van je klanten (de Frequently Asked Questions of FAQ’s) naar video te vertalen en die voor hen beschikbaar te stellen.

In onze podcast ‘Marketing Masters’ hadden we een gesprek met Christel Dequinnemaere, een videomarketing expert. Zij werkt bij het videomarketing bedrijf Motcha en geeft opleidingen over videomarketing. In deze podcast leer je het échte belang van videomarketing voor een KMO kennen, maar krijg je ook tips hoe je eraan begint, hoe je het in de praktijk vertaalt en wat je vooral niet moet doen. Beluister de podcast.

Krijg je je videomarketing maar niet op de rails? Heb je een gebrek aan creatieve ideeën voor video? Blijf je worstelen met de onvoldoende kwaliteit van je video? Haal je niet of nauwelijks resultaat met je video’s? Kom dan eens praten met ons. We zijn een marketingbureau die videocontent produceert binnen een bredere content marketing strategie.

Marketinginspiratie nodig? Abonneer op onze nieuwsbrief.

Abonneren

Deze website gebruikt cookies om u de best mogelijke ervaring te bezorgen.Disclaimer & policy