27/03/2020
Peter Desmyttere

Op de hoogte blijven van nieuwe artikels?

Stuur mij de maandelijkse e‑nieuwsbrief

Een gezonde geest zorgt voor betere crisismarketing

We zitten midden in de Corona-crisis. De tips voor crisiscommunicatie vliegen ons om de oren. Marketingspecialisten bombarderen ons met adviezen voor snel resultaat. De Corona-gerelateerde whitepapers, webinars, blogs en vlogs zijn ondertussen niet meer te tellen. Elke ondernemer zoekt nu natuurlijk een antwoord op de vraag ‘Hoe overleeft mijn bedrijf deze crisis?’. Maar weinigen stellen zich de vraag ‘Hoe ga ik als ondernemer met deze crisis om?’. Mentale gezondheid en weerbaarheid is nu meer dan ooit prioriteit voor ondernemers!

Krijg (terug) controle over je geest

Op datum van dit schrijven probeert iedereen het Corona-virus buiten de eigen deur te houden. De onheilsberichten rollen via de media continue binnen, doembeelden spoken door ons hoofd, bestaande strategieën gaan de vuilbak in en voor het eerst in lange tijd schrijven we weer worstcasescenario’s uit. Dat zorgt voor onrust in het hoofd. Eerste werk is dus een manier te vinden om met deze toestand om te gaan. Het heeft geen zin om je continu zorgen te maken, want dan neemt je negatief denkvermogen de bovenhand en dat verbruikt bijzonder veel energie.

“Als je het ergste wat je als ondernemer kan overkomen onder ogen durft te zien, schept dit rust in je hoofd.” is zonder meer het beste advies dat ik de afgelopen dagen las. Zorg dus dat je geest niet in overdrive gaat want dan gaat je slaap, je eetlust en je zin in beweging ook voor de bijl.

Vertraag je ademhaling

Om stress de baas te kunnen adviseren experts om voldoende te bewegen, om gezond te eten en voldoende slaap te nemen. Weinig aandacht gaat (helaas) naar trager ademhalen. Je ademhaling en je zenuwstelsel staan echter rechtstreeks in contact met elkaar. Door lager (vanuit de buik) en trager te ademen stimuleren we het parasympatische zenuwstelsel, het gedeelte dat zorgt voor rust en ontspanning. Een hoge (vanuit de borstkas) en snelle ademhaling activeert het stress-systeem of sympathische zenuwstelsel. Als dat stress-systeem geactiveerd wordt gaat de hartslag en de bloeddruk omhoog en ontstaan er uiteenlopende stress-gerelateerde klachten.

Via de ademhaling kunnen we dus onze geestestoestand positief sturen zodat ruimte vrijkomt voor constructieve beslissingen. Ook al zijn die beperkt, ze zijn telkens een stap vooruit op weg naar het grote doel: de crisis overwinnen.

Op Youtube vind je tal van video’s met technieken om langzamer ademhalen eigen te maken. Hieronder zie je een tutorial van Wim Hof, een autoriteit en uitmuntend inspirator op vlak van mentale gezondheid. Aanvullend hierbij is de techniek van de zoemende bij (humming bee). Wie het ook nog eens plezant wil houden kan het zoemen vervangen door Kumbaya-achtige klanken. Deze video biedt je heel wat inspiratie.

 

Schrijf je Corona Survival Strategie

Geest onder controle? Tijd om beslissingen te nemen. Verspil in deze fase geen energie aan het uitpluizen hoe anderen het doen, want daar ga je weer van twijfelen. Focus op je eigen shit en spendeer alle energie aan je eigen bedrijf. Dat betekent ook social media distancing, want een overload aan informatie kan je nu missen als kiespijn. Maak stevige wandelingen, dagdroom en leg alle puzzelstukken op tafel: dienstverlening, prijszetting, team & organisatie, prioritaire klanten, digitale communicatie, marketingtools, … Houd elke component kritisch tegen het licht en ga stap-voor-stap je nieuwe puzzel leggen, het verhaal waarmee je deze crisis gaat overleven. Overleg in deze fase met je vertrouwenspersonen (partner, raad van bestuur, collega-ondernemer, boekhouder, marketingadviseur, …) maar besef dat jij de knopen gaat moeten doorhakken.

Strategie klaar? Informeer en enthousiasmeer dan je team. Zet de neuzen in dezelfde richting en ga er voor. Wist je trouwens dat de meest succesvolle strategieën in crisisperiodes worden geschreven?

Succes!

Andere artikels over Ondernemerschap

Deze website gebruikt cookies om u de best mogelijke ervaring te bezorgen.Disclaimer & policy